Mexicansk mad: En guide til din lokale mexicaner

 

Hvis introduktionen til mexicansk mad er gået over den berømte eller berygtede tex-mex krydderiblanding og aldrig kom flere spadestik dybere, så har man berøvet sig selv for uforlignelige smagsoplevelser. 

 

Mexicansk mad er andet end tex-mex

Mexicanerne ser selv tex-mex som amerikansk mad fra sydvest, der på ingen måde kan matche den intense smag, farverige udtryk eller varierede brug af krydderier, der definerer mexicansk mad. Spidskommen, chili, oregano, koriander og det aromatiske epazote lægger grundlaget for skønne gryderetter og mad med sorte bønner. I forfiningsprocessen indtræder så bl.a. kanel, kakao, jalapenos, løg og hvidløg.

 

Tacos

Der findes fire grundudgaver: Al pastor (grillet svinekød), Carne asada (grillet oksekød), fisketacos og vegetariske tacos. Sådan har de gået en sejrsgang over hele verden!

 

I Vejle kan du finde mexicanske retter på forskellige spisesteder. Fra krydrede tacos til saftige enchiladas og sprøde quesadillas tilbyder byen en række autentiske retter, der appellerer til enhver smag – uanset om du er til mild eller stærk mad. 

 

Lad os guide dig gennem Vejles mexicanske madscene, hvor du kan opdage nye favoritter og nyde den ægte mexicanske smag i byen. 

 

 

Den mexicanske sauce

Traditionalisterne ser ”mole” som landets nationalret. Chokoladesaucen med oprindelse i den præspanske kultur er bygget på chili, græskarkerner, valnødder og jordnødder. Udviklingen har dog efterhånden sendt tacos op øverst på piedestalen. Den bløde eller sprøde tortilla med kød, bønner, grøntsager, ost, guacamole samt salsa eller lime kan helt efter behag doseres som både milde og krydrede i smagen. 

 

De mexicanske retter

Mexicansk mad har ry for at være meget kødfyldt, kalorietungt og farverigt – men ikke altid. Se, om du kan finde en kommende favorit her blandt disse kendte retter fra Mexico:

  • Enchiladas med kylling eller oksekød
  • Bradepande fajitas
  • Tacosuppe
  • Quesadillas med ost 
  • Barbacoa tacos. Fyldt sød kartoffel med bønnefyld
  • Vegetar tortillas med fyld
  • Nachos med kylling og ost
  • Mexicansk lasagne
  • Chili con carne
  • Mexicansk burger 
  • Mexicansk pizza
  • Fajita kyllingebowl
  • Bagte quesadillas med kylling
  • Burrito

 

Historiens betydning for maden

Madkulturen i Mexico afspejler i nogen grad samfundsudviklingen og de historiske begivenheder. En del af de ældre retter som f.eks. ”mole” kan føres tilbage til de gamle kulturtraditioner og regioner hos mayaerne i den sydlige del af landet, der residerede i perioden år 0-900 og derpå aztekerne fra nord med storhedstiden frem til 1500-tallet. Skelsættende blev så år 1519, hvor den navnkundige spanske conquistador Hernan Cortés satte fod i Mellemamerika. På bare to år fik hans tropper nedkæmpet aztekerne efter nådesløs belejring og dermed koloniseret hele landet. Disse skelsættende begivenheder har også sat sig tydelige spor i den kulinariske kontekst.

 

Både og…

”Cheasy and greasy”. Denne lidet flatterende beskrivelse af mexicansk mad har da en gran af sandhed, men yder alligevel ikke fuld retfærdighed. Jo, der opereres bestemt ofte med betydelige mængder af stegt kød og ost, som f.eks. den lidt fede cheddar på mexicanske pizzaer, men til gengæld har friske grøntsager, majs og bønner også fremtrædende pladser i det køkken til afbalancering. 

 

Under alle omstændigheder… Buen apetito. 

 

Senest opdateret: 10/02/2024 01:02