Kirken i Vejle

Kiddesvej er sej

 

”I et land uden høje bjerge”, som Michael Falch så rammende og poetisk udtrykker det, kan selv de små, lave bakker opnå berømmelse og genkendelighed. Sådan er det fx med Kiddesvej i den sydlige del af Vejle by. Siden 2004 har den 440 meter lange stigning udgjort en spektakulær og afgørende faktor som afslutning på 5. etape af Danmarks største cykelløb, Post Danmark Rundt.

 

Magiens meter

På den østlige del af den jyske højderyg ned mod de mange fjorde har naturen skabt et skønt kuperet terræn som i Vejle-området med f.eks. Munkebjerg, Gl. Kongevej og så Kiddesvej, der omtales første gang i 1901 og er opkaldt efter amtsvejinspektør Christen H. Kidde. 

Med en gennemsnitlig stigningsprocent på 11, 9 og max. af 19% udgør den en bidsk og udfordrende afslutning for de veltrænede professionelle cykelryttere efter en lang arbejdsdag i det ellers så flade landskab, hvor blæst og regn normalt udgør de største udfordringer på kongeetapen. Når rytterne så når frem til Kiddesvej, forventer det store medlevende publikum langs vejsiden en magisk finale, hvor løbets favoritter satser, udfordrer og afslutter dagens strabadser med tunge tråd eller det yndefulde udtryk hos de fluelette klatrere.

 

Stop på toppen

En sejr på Kiddesvej pynter gevaldigt på CV´et og giver hædersplads i cyklingens annaler siden 1985. Denne ære er i de sidste ti år tilfaldet:

2013: Wilco Kelderman

2014: Michale Valgren

2015: Christopher Juul-Jensen

2016: Michal Valgren

2017: Mads Pedersen

2018: Wout van Aert

2019: Niklas Larsen

2021: Remco Evenepoel

2022: Christophe Laporte

2023: Mads Pedersen

 

For alle os andre mere ”dødelige” cyklister er ruten jo åben alle årets øvrige dage for at teste krop og mestre udfordringen, men bemærk, at det er forbudt at cykle nedad Kiddesvej. Så gør bare en dyd ud af nødvendigheden for at få pusten tilbage med en kort travetur i den vejlensiske gade.

 

I proffernes spor

Skulle oplevelsen i vejkanten eller måske sadlen og lycra-udrustningen have skabt drømme og fantasier, så findes der et oplagt og motionist-venligt indslag, der nyder stor popularitet i den professionelle verden til glædelig efterfølgelse, nemlig bager-stoppet! De kendte navne fortæller ofte med stor glæde i stemmen om indlagte spurter i den daglige træning med mål hos den lokale bager eller konditor. Her falder sejrsbelønningen prompte som romkugle, træstamme, Napoleonshat o.a.

 

Du kan jo selv teste metoden og virkningen ved motionsturene i Vejle og omegn med byens bagere som fixpunkter. I alle henseender GOD TUR!

 

FIND HERUNDER

Bagere i Vejle

Havnemiljøerne