Bølgen i Vejle

Havnemiljøerne

 

Forandringen er total og har kun gjort Danmarks mange havnebyer endnu mere interessante og tillokkende. Hvor havne i industrialiseringens slipstrøm i det 20. århundrede primært tjente et funktionelt formål i handlens tjeneste, er forvandlingen nu nærmest monumental. Hvem husker ikke havnemiljøerne som mørke, indhyllet i underlige lugte, med en undertone af stål og kul og en lille smule snuskede, hvor man ofte bare hastede forbi!? De tider er dog længst forbi…

 

Havnemiljøerne vokser

Ganske mange byer i Danmark har efterhånden brudt den tristesse ved gennemgribende udviklingsplaner for havnemiljøet. Nu findes der en almen konsensus om at udnytte de kvaliteter, som de fleste mennesker køber ind på: Frisk luft, det dragende vand, horisontens mystik og fritidslivets kvalitetstimer  i havnemiljøerne. Sig goddag og velkommen til havnebade, lystbådehavne, eksklusive lejligheder med fri udsigt. Ligesom lange promenader, spændende restauranter med alt godt fra havet og inciterende barer. Det skaber liv, aktiviteter og fungerer som en kraftig magnet på byens indbyggere, gæster og turister.

 

Danmarks Sydney

Fænomenet er naturligvis ikke kun dansk. Hvem nikker ikke genkendende til Manhattens sydspids med Frihedsgudinden og Ellis Island som æggende tiltrækningspunkter. Eller hvad med Sydney, hvor krydstogtskibe lægger til kaj omrammet af den berømte Harbour Bridge. Hvor den gamle bydel The Rocks og ikke mindst det verdensberømte operahus lige ud til det attraktive vand mod Stillehavet.

 

At kalde Vejle Danmarks pendant til den pulserende metropol ”down under” ender måske i kategorien ”storhedsvanvid”, men visse paralleller er ubestridelige og genkendelige. Vejlesund-broen, det naturskønne Nørreskoven nord for byen, havnepromenaden og ikke mindst den prominente og ikoniske bygning ”Bølgen”. Faktisk vurderes Henning Larsens værk med sine runde former og kakkelbeklædte ydermure bl.a. stærkt inspireret af Jørn Utzons mesterværk i Sydney. Bølgen blev også ramt af problemer og forsinkelser undervejs. Finanskrisen satte 2008 et brat stop for byggeriet efter 1. etape. I perioden 2015-2018 blev så de resterende bølger færdiggjort, således at slutresultatet hedder fem bølgeafsnit med 10 etager og i alt 100 lejligheder lige ud til havnefronten med lystbådehavnen som nærmeste nabo.

 

Vand og kultur, det du´r

Sammen med Olafur Eliassons ”Fjordenhus” ved havnen giver de to ikoniske bygninger en flair af modernitet og udsyn til verdenen. De bliver kraftigt understøttet af flere skulpturer og kunstværker. Havnens centrale placering tæt på midtbyen og gågaden åbner korte veje til byens mange spændende restauranter i forskellige vægtklasser og de hyggelige barer i f.eks. Vejle Midtpunkt.

 

Når lysten og sulten efter mere åndelig føde skulle melde sig, så kræver det kun en kort slentretur at finde vej til Vejle Kunstmuseum, Vejle Museum og Vejle Musikteater. 

 

LÆS OGSÅ

Restauranter i Vejle

Trekantsområdets muligheder

Oplev kultur i Vejle

Kulturelle fyrtårne i Vejle