Guide til kebab: Kød på spyd fra øst til vest

 

Fra Mellemøsten, over Middelhavet, til hele Europa. Ja, det er ambitiøst!  Det marinerede og grillede kød af lam, okse og kylling på roterende spyd har siden 1980´erne haft en kendt og central rolle på det danske fastfood-marked. Dog i en stærkt stigende kurve. Vi har lavet en guide til kebab, så du let kan danne dig et overblik.

 

På spisestederne i Vejle kommer kebab til udtryk og sin ret i f.eks. pizza-kebab, shish-kebab (små kødspyd), gemüse-kebab (vegetar), rulle-kebab samt ikke mindst den kendte döner-kebab. Ved döneren kan kokkene og fastfood-kunstnerne rigtigt excellere i at skabe en himmelsk ”godbid to go” i en kombination af sprødt dampet brød, hjemmelavet dressing, spændende garniture og det veltilberedte kød. Der er ingen dogmer og således frit slag på kreativitet og tilfredsstillelse af smagsløg. 

 

I samme boldgade

I kebab´ens sejrsgang har den haft følgeskab af gyros og shawarma, som er hhv. de græske og arabiske betegnelser for kød tilberedt på spyd i ovn, over ild eller på trækulsgrill. Den tyrkiske kebab kendetegner sig ved at tilberede det krydrede kød på stort oprejst spyd, hvor marinade, fedt og krydderier løber ned i bunden og sikrer den gode smag. I bedste fald lykkes det at skabe et saftigt kød, grillet og balanceret krydret.

 

Flere af spisestederne i Vejle har den klassiske döner med letmarineret kød, hjemmelavet dressing og garniture som frisk rødkål, rødløg, urter, agurk, tomat og iceberg-salat på kortet.

 

Du kan herunder – i vores guide til kebab – selv finde andre smagfulde kombinationer, hvor kebab er frontfigur:

 

Kebab som takeaway

Kebab´ens praktiske format gør den til den perfekte madoplevelse, når tiden er knap, eller sulten presser på, når man er på farten. Med dens smagsvariationer og alsidighed passer kebaben til mange lejligheder, og den leverer en smagsoplevelse, der bringer verden af krydret grillkød direkte til din dør eller hånd, men den smager nu bedst varm. 

 

Tilbage i historien

I hård konkurrence med Currywurst har döner kebab´en udviklet sig til Tysklands mest populære fastfood-snack. Med den store tilstrømning af gæstearbejdere fra Tyrkiet til vores sydlige nabo i primært 1970’erne blev der udviklet en tæt underskov af kebab-boder og små restauranter, ikke mindst i de store millionbyer. Den logiske konsekvens førte således Berlin til at blive dönerens centrum og hovedstad, hvor traditionerne fra tyrkiske Bursa med start i 1850’erne blev videreført i moderne gevandter. 

 

I mere end 50 år har Berliner-Döneren haft et kvalitetsstempel af sprødt brød og letmarineret kød. Marinaden kunne bestå af: Hvidløg, spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje og citronsaft. Frisk garniture og urte-, hvidløg- eller hotsauce som dressing. 

 

Det har nærmest udviklet sig til en stor turistattraktion i den pulserende verdensby med de mange historiske mindesmærker. Faktisk kan de mest populære boder opleve lange menneskekøer, der tålmodigt står i venteposition til den populære döner. Det giver da frisk luft, standhaftighed og måske et par nye bekendtskaber, men ingen belønning af specielt sund føde, da döner-kebab er ret fedtholdig. Men så må man satse på velsmag og den mentale sundhed. 

 

Drikke til kebab

Valget af drikkevarer til kebab afhænger i høj grad af personlige præferencer, men her er nogle populære valg, der ofte akkompagnerer kebab. Nogle steder er det ikke muligt at købe alkohol, så der købes de traditionelle sodavand eller Ayran, som er en traditionel mælkedrik, ofte lavet med yoghurt. Er det muligt med en kold øl, kan det være en for alvor god følgesvend til kebab.

 

Senest opdateret: 25/01/2024 09:01