Kebab som takeaway
Kebab´ens praktiske format gør den til den perfekte madoplevelse, når tiden er knap, eller sulten presser på, når man er på farten. Med dens smagsvariationer og alsidighed passer kebaben til mange lejligheder, og den leverer en smagsoplevelse, der bringer verden af krydret grillkød direkte til din dør eller hånd, men den smager nu bedst varm.
Tilbage i historien
I hård konkurrence med Currywurst har döner kebab´en udviklet sig til Tysklands mest populære fastfood-snack. Med den store tilstrømning af gæstearbejdere fra Tyrkiet til vores sydlige nabo i primært 1970’erne blev der udviklet en tæt underskov af kebab-boder og små restauranter, ikke mindst i de store millionbyer. Den logiske konsekvens førte således Berlin til at blive dönerens centrum og hovedstad, hvor traditionerne fra tyrkiske Bursa med start i 1850’erne blev videreført i moderne gevandter.
I mere end 50 år har Berliner-Döneren haft et kvalitetsstempel af sprødt brød og letmarineret kød. Marinaden kunne bestå af: Hvidløg, spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje og citronsaft. Frisk garniture og urte-, hvidløg- eller hotsauce som dressing.
Det har nærmest udviklet sig til en stor turistattraktion i den pulserende verdensby med de mange historiske mindesmærker. Faktisk kan de mest populære boder opleve lange menneskekøer, der tålmodigt står i venteposition til den populære döner. Det giver da frisk luft, standhaftighed og måske et par nye bekendtskaber, men ingen belønning af specielt sund føde, da döner-kebab er ret fedtholdig. Men så må man satse på velsmag og den mentale sundhed.
Drikke til kebab
Valget af drikkevarer til kebab afhænger i høj grad af personlige præferencer, men her er nogle populære valg, der ofte akkompagnerer kebab. Nogle steder er det ikke muligt at købe alkohol, så der købes de traditionelle sodavand eller Ayran, som er en traditionel mælkedrik, ofte lavet med yoghurt. Er det muligt med en kold øl, kan det være en for alvor god følgesvend til kebab.
LÆS OGSÅ