Restaurant Lyst i Vejle set udefra

Kulturelle fyrtårne

 

Partnerbyerne I trekants-området Kolding og Fredericia lægger jord til historiefortællinger af højeste karat med bl.a. Koldinghus og Fredericia-voldene. Vejle fremstår grundlæggende som den moderne købstad med handel og kultur i centrum samt kulturelle fyrtårne.

 

På sporet af byens puls

Den 900 meter lange gågade fører både byens gæster og de lokale forbi spændende special- og designbutikker, restauranter, cafeer, modebutikker, bagerier og store varehuse. Et særligt attraktivt stop undervejs er Vejle Midtpunkt. Her er butikker og spisesteder, som i sommerperioden sætter farver på himlen med et utal af kulørte paraplyer. Hvis inspirationen fra dette farverige indslag kalder på mere for øje og sjæl, byder det sig ganske naturligt at sætte kurs mod Vejles havnefront. Med lystbådehavnen, den enestående bygning ”Bølgen” og adskillige kunstværker langs vandet sættes uvægerligt ekstra strøm til inspiration og livsglæde.

 

Vartegn, kulturelle fyrtårne og kunst

 Som nyeste skud på havnens attraktionsliste finder man det ikoniske bygningsværk Fjordenhus. Det stod færdigt i 2018 og formidler en kombination af kunst og arkitektur. Den 9000 m2 og 28 m. høje bygning består af fire sammenhængende cylindre og skaber forbindelse mellem fjord og centrum i herligt samspil med forretning og vand, hvor både Kirk Kapital A/S har hovedsæde og symbiosen mellem lys, vand og vind bl.a, også udtrykkes gennem to rum, der gennemstrømmes af vand. Nå ja, så er der også lige en Michelin-restaurant på 1. sal – Lyst. Bygningen er oplyst om natten og minder således om et fyrtårn. Bygningen blev konciperet af dansk-islandske Olafur Eliasson, der selv navngav. Måske er han mest kendt i Danmark for ”Your rainbow panorama” ovenpå Aros i Aarhus. Eliassons leg med fysiske fænomener som lys, skygge, farver, tåge, vind og bølger har ført ham rundt i hele verden til steder som New York, London og Berlin med udvikling, eksperimenter og udstillinger. På den rejse blev det så også lige til et nyt vartegn i Vejle!

 

Roberts arv

En anden i positiv forstand original slog sine folder sydvest for Vejle ved Egtved i Vejle Ådal,. Her producerede ”Store Robert” i Tørskind grusgrav en række af skulpturer i pagt med naturen. Den autodidakte skulptør og grafiker Robert Jacobsen skabte i perioden 1985-90 ni skulpturer som samlet enhed i naturens materialer som jern, træ, beton og sandsten med mennesket og naturen i dialog mellem himmel og jord. På vandringen i grusgraven med solen som guide fra øst mod vest står de ni skulpturer som store uforgængelige vidnesbyrd om livets cyklus. Et sted til eftertanke og ro…

 

LÆS OGSÅ

Kulturens centrum i Vejle

Den skinnende hvide Møns Klint ud mod Østersøen