Burgerbollen
Bøffen og toppings stjæler ofte rampelyset, når vi snakker om burgere. Men faktisk har burgerbollen også en afgørende rolle i den samlede burgeroplevelse. Den udgør grundlaget for enhver god burger, og der er stor forskel på, om den er hjemmebagt, fra bageren eller kommer fra dagligvarebutikkerne.
Bollens opgave er at holde indholdet sammen og forhøje den samlede madoplevelse uden at overtage smagen. Ofte laves bollen af hvedemel, men grove varianter, brioche-boller og glutenfri alternativer er blevet populære valg. Det har langt de fleste indset, og de hjemmelavede burgerboller vinder frem, og intet kan slå en nybagt burgerbolle.
Håndholdt eller caféburger
Fastfood-burgere er kendetegnet ved at være håndholdte. Fordelen ved de håndholdte burgere er deres bekvemmelighed. De kan nemt nydes som et hurtigt måltid to go og er lette at spise. Caféburgeren er typisk en del af en større oplevelse. Der er lagt op til mere socialt samvær over en caféburger, hvor man tager plads ved et bord, og burgeren bliver serveret på tallerkener eller skærebrætter, ofte sammen med pommes frites og dip.
Gourmetburgeren
En burger er ikke bare en burgerbolle med kød imellem. I de seneste år er burgeren blevet til en gourmetoplevelse. Mange restauranter tilbyder nu gourmet-burgere med unikke toppings, saucer og brødvarianter. Et af kendetegnene ved gourmetburgeren er, at de ofte er hjemmelavede, og at priserne er noget højere, da råvarerne er dyrere.
De grønne burgere
Der er også et stigende fokus på at tilbyde vegetariske og veganske alternativer. De vegetariske burgere er ofte lavet med udvalgte grøntsager, linser eller bønner, der giver en fyldig og velsmagende oplevelse uden kød. Den grønne bruger er in, og flere og flere burger-steder får flere og flere vegetarburgere på menukortet.
Food trucks
Udover de traditionelle burgersteder er der også food trucks, der står rundt omkring i Vejles gader. Det er håndholdte street food-burgere. De mobile køkkener har en tendens til at give en afslappet og anderledes spiseoplevelse. Du kan spise ved trucken eller tage din burger med på farten.
Prisen varierer
Hvad en burger koster, afhænger af kvaliteten af råvarerne, beliggenheden, og om det er på restaurant, café, en fastfoodkæde eller hos en food truck. Fastfoodkæderne har de billigste burgere, da det er masseproduktion og med hurtig betjening. Dyrest er naturligvis gourmetrestauranterne, hvor kvalitet er i højsædet. Det vigtigste er at vælge en burger, der passer til din smag og lyst, og som giver dig en tilfredsstillende madoplevelse.
LÆS OGSÅ
Tømmermændsmad: Hvad spiser man dagen derpå?