Oktoberfest

Oktoberfesten er verdens største

 

Falder talen på ”verdens største”, tænker man straks uvilkårligt på begivenheder eller monumenter i Kina, Rusland, Indien eller ikke mindst USA! Men, der findes dog hæderlige undtagelser som verdens største folkefest. Den varer hele 16 dage i hjertet af Europa, i sydtyske München. Oktoberfesten er verdens største.

 

Så er der fest!

Oktoberfesten med start i anden halvdel af september samler årligt omkring 6 mio. mennesker fra hele verdenen. De fortærer mere end 7 mio. liter øl. I de store festtelte på die Wies´n langer de stabile servitricer op til 12 glas øl med hhv. 1 liter øl, 1 Mass, ud til de lange træborde. Gæsterne, herrerne ofte i Lederhosen og kvinderne i en Dirndl, nyder musikken fra et Tyrolerorkester, sang, hyggeligt samvær og dans. Maden er i den traditionelle kategori; Weisswurst med sød sennep, Brezel og Schweinshaxe og selvfølgelig sammen med en af de seks special-bryggede halvstærke øl – kun til Oktoberfesten. Livsglæde og ikke mindst romantik danner også baggrunden for den nu populære fest i moderne gevandter…

 

En skelsættende transition

For tilbage i 1810 ønskede man at fejre det forestående bryllup mellem kronprins Ludwig og prinsesse Therese på Theresien-engene. Det  skulle ske med en stor begivenhed, der i første omgang bestod af et hestevæddeløb i parrets navn. Det blev afløst af discipliner i den traditionelle olympiske ånd for så i slutningen af det 19. århundrede at finde sin endelige form som den store byfest.

 

Store armbevægelser, små oaser

Oktoberfesten er verdens største. Den har en fremtrædende plads i årskalenderen hos den bayerske hovedstad. Med sine 1,5 mio. indbyggere udlever den en meget udpræget selvforståelse af at være den traditionsbundne og konservative modpol til de mere liberale storbyer mod nord. München udstråler en naturlig selvbevidsthed og i manges øjne arrogance. Det er klarest udtrykt gennem den store fodboldklub Bayern München med rekordmange mesterskaber og pokaltitler. Sporten fylder generelt meget lige nord for Alperne, hvor byen f.eks. lagde jord til OL i 1972, VM-finalen i  fodbold 1974 og EM i  atletik 2022.

 

Byens oaser ligger på skuldrene af floden Isar, der gennemstrømmer byen, den store park Englischer Garten og de mange Biergarten – ølhaver med mad, drikke og samvær under åben himmel. Selvom Danmark nærmest har taget patent på begrebet hygge, emmer München også af netop den livsfølelse… Auf geht´s, Servus! 

 

LÆS OGSÅ

Golf i Vejle

Øl for alle