Øl

Øl

 

I en rolle som nydelsesmiddel har øl i århundreder været en ganske naturlig og vigtig del af samfundslivets især glade timer, men sådan har det ikke altid været. Jo, livsglæden har altid været en tro følgesvend, men i middelalderen havde øl også en mere vigtig funktion i dagligdagen som vigtig ernæringskilde og del af opretholdelsen af den fysiske sundhed i befolkningen.

 

Rene linjer

Det danner baggrunden for verdens ældste fødevareregulerende lov, det tyske renhedspåbud – das Reinheitsgebot. Med udgangspunkt i delstaten Bayern indførte hertug Wilhelm IV i år 1516 den forordning, at øl kun måtte indeholde fire ingredienser: Vand, gær, bygmalt og humle. Den bagvedliggende årsag var ganske klar og håndgribelig i samfundets interesse. Ved at afskære andre fra brug af f.eks. byg og hvede, oplevede bagerne intet prispres eller forsyningsmangel og kunne således holde priserne på brød i ave, keine Hexerei, nur Behändigkeit! Snart blev loven transformeret til lovtekst i hele Tyskland og holdt skansen helt frem til 1987, hvor EU – ja, selvfølgelig – kendte den ulovlig, da i strid med varernes fri bevægelighed.

 

Tradition og fornyelse

Ophævelsen af loven førte dog alligevel ikke til et liv i historiens evige glemsel. Mange bryggerier valgte fortsat den slagne vej og markedsførte sig med mrk. ”1516” eller ”brygget i henhold til Renhedspåbuddet”. 

 

Mange vil sågar argumentere for, at den gamle lov står i fin samklang med moderne principper om sunde fødevarer, hvis ølbryggere frivilligt fravælger brug af enzymer, aroma og farvestoffer. En uformindsket kamp mellem tradition og nytænkning pågår under alle omstændigheder i det øldrikkende og -elskende Tyskland. 

 

De ca. 1.500 bryggerier med 5.500 ølmærker forstærker den stærke nationale identitet og producerer i høj grad mainstream-øl til lavpris. Den er klar i smagen, bliver nærmest idealiseret, men gør også produktet en smule uinteressant på det store verdensmarked.

 

Nye strømninger siden 00´erne fra ikke mindst den hvirvlende metropol Berlin, hvor mikrobryggerier og produktion af håndbryggede øl piblede frem, sætter nye standarder for og liv til produktudvikling ved brug af f.eks. krydderier og frugt. Nye tider i krydsfeltet mellem tradition og fornyelse…

 

Pilsneren er, som i Danmark, den ubetingede favorit syd for grænsen, men skulle du have mod på en lille Ausfahrt, så prøv også:

 

    •       Dunkel
    •       Bock
    •       Schwarzbier
    •       Weisbier
    •       Hefeweizen
    •       Kölsch

 

PROST

 

LÆS OGSÅ

Oktoberfesten er verdens største

Currywurst: Et klassisk tysk hit