Fastfoodkæder ved E45

Fastfoodkæder i Vejle

 

Det ligger grundlæggende i menneskets natur at søge størst mulig bekvemmelighed og velbefindende med mindst mulig indsats. Det er en hjørnesten i begrebet velfærd og udtrykkes også gennem en opståen af fastfoodkæder i særligt de frådende økonomiske opsvingsår fra 1950-1970 i USA. Her blev den nærmest hellige bilkørsel kombineret med en effektiv madudlevering. Det var hipt, nemt og gennemførligt i selv de mindste lokalsamfund. Konceptet var så universelt, at det hurtigt bredte sig til resten af verdenen, også til Danmark og Vejle:

 

Carls Jr. – amerikansk fastfoodkæde

Solkilde Allé 2

Carl´s Jr. er i mange henseender prototypen på den originale amerikanske fastfoodrestaurant. Grundlagt for næsten 80 år siden i Californien. Burgerkæden henvender sig i udpræget grad til bildrevne kunder med f.eks. drive thru. Restauranterne i Danmark ejes af Salling Group. Derfor er husrummet i Bilka og placeringen ved motorvej E45 nord for Vejle både ganske logisk og praktisk.

 

Som kendetegnende for den klassiske amerikanske burgerbar er produktudvalget smalt, men ganske dybt. Der er således hele elleve forskellige amerikanske burgere at vælge imellem. De er altid frisklavede, og bøffen består af 100% oksekød, der flammegrilles over åben ild for bedre smag og saftigt kød. Burgerne fremstår meget soignerede med autentiske amerikanske ingredienser.

 

McDonald´s er verdens største fastfoodkæde

Transportvej 4, Godthåbsvej 51, Jens Ravns Vej 1

Verdens største fastfoodkæde har placeret tre af sine 89 danske restauranter i Vejle-området ovenpå lancering i 1989. Efter den beskedne start i Illinois/USA 1940 af ægteparret McDonald tog forretningen og professionaliseringen rigtigt fart i midten af 50´erne, således at kæden nu har mere end 40.000 restauranter i over 100 lande.

 

Alle burgere består af 100% oksekød kun krydret med salt og peber. Forretningens mest kendte produkt og bærende søjle har siden 1967 været Big Mac´en, der produceres og sælges i daglige store milliontal. Den indgår i utallige forskellige menuer og har med tiden fået følgeskab og konkurrence af f.eks. Quarter Pounder og de mere moderne udgaver – Homestyle – hvor kendte kokke medvirker til at udvikle morgendagens tilbud med ingredienser tilpasset tidens ønsker og trends. I samme kategori til særligt det yngre publikum er muligheden for at købe grønt og groft, vegetar, kylling og fisk. De alleryngste årgange har øje for Happy Meal med burger eller 4 stk. McNuggets, fritter eller gulerødder og drikkevarer. I den store total en familierestaurant.

 

Burger King – den næststørste

Horsensvej 121, Grønlandsvej 261

Verdens næststørste fastfood-kæde havde sin start i Miami/USA 1954 og i dag mere end 18.000 restauranter verden over. Danmark fik sin første i København 1977 og tæller i dag 50 stk., hvoraf de to ligger i Vejle. Den ene har fundet sit hjem i byens nordøstlige del nær Nørremarken og motorvej E45 som optimal ”indfaldsvej” til restaurantens drive-in facilitet eller besøg i restaurantlokalet.

 

Whopper, det store hit

Helt fra 50´ernes opstart har den flammegrillede oksekød-burger Whopper været det ubetingede centrum og forretningens mest kendte produkt blandt de nu 10-12 forskellige burgere. Som ved start består flagskibet af 100% oksekød og naturlige aromaer uden brug af tilsætningsstoffer. Tidens trend og nye generationer har helt naturligt skabt grobund for et udvidet menukort med bl.a. kylling og fisk, børneretter/King Jr. Meals, snacks, grønt og sågar veganske burgere. Til afrunding og glæde for den søde tand også en del desserter med softice som grundlag i bl.a. de populære Sundae.

 

Kentucky fried chicken

DTC Torvet 20

Siden 1940 har det nærmest ikoniske kontrafej af den amerikanske forretningsmand Harland David Sanders, dvs. Colonel Sanders, som genkendeligt varemærke prydet de rød-hvide små spande fyldt til randen med friturestegte kyllingestykker. Verdens mest populære kyllingerestaurant med 24.000 afdelinger i 145 lande arbejder fortsat på grundlaget af friturestegning og en paneringsrecept, Secret recipe, af 11 urter/krydderier. Selvom traditioner og smalt vareudbud holdes i hævd, har der dog i årenes løb sneget sig suppleringsprodukter ind på hylderne som sandwiches og salater. Som enhver amerikansk fastfoodrestaurant med respekt for sig selv og traditioner har KFC placeret sig ved en hovedfærdselsåre med nem adgang for bilister, ved motorvej E45.

 

Sunset Boulevard

Dandyvej 1A

Som ”den grimme danske ælling” i den amerikanske andegård har Sunset Boulevard siden midten af 1990´erne tilbudt og leveret friske håndlavede sandwichs, sprøde burgere, grønne salater med bid og pommes frites i krydderiblanding. Bestillingerne kan have en særlig individuel karakter og afvige fra de ellers i branchen foretrukne standardløsninger, da de ofte gennemføres på kundens anvisninger og ønsker. Også Sunset Boulevard har set en idé og ræson i at være placeret med nem tilgængelighed ved beliggenheden nær motorvej E45 nord for Vejle.

 

LÆS OGSÅ

Vejlefjordbroen udenom Vejle

LEGOLANDs forlystelser