Vejlefjordbroen

Vejlefjordbroen: Nemt og bekvemt uden om Vejle centrum

 

Med en kystlinje på 7.300 km. og 406 øer kan det vel ikke undre det mindste, at Danmark har brug for sammenhæng og er blevet kendt som en brobyggernation. Mere end 18.000 – ja, det er dog en pæn slat – broer bidrager afgørende til at holde landet og infrastrukturen i fin form og skabe forbindelse mellem by og land. Broerne kommer i mange former og størrelse. De fleste lever et stille og lidet spektakulært liv. Andre opnår berømmelse og glider ind i samfundslivet med flyvende faner. Tag nu bare Storebæltsbroen eller Øresundsbroen. Fyldt med biler og tog døgnet rundt har de skabt forbindelse og hurtig adgang for hele Europa.

 

Fremtidssikring

Helt i samme kategori kan man ikke placere Vejlefjordbroen. Men for byens borgere og trafikanter i det jyske har den siden den officielle indvielse i 1980, med Dronning Margrethe II som æresgæst, bidraget til at føre et stigende antal fartøjer nemt og bekvemt uden om Vejle centrum. Op mod 90.000 køretøjer i døgnet krydser i 40 meters højde Vejle fjord på tre vejbaner pr. køreretning. Det sker via den 1.712 meter lange og 276 meter brede bro. Man kan hurtigt forestille sig det kaos, som den gamle løsning med hovedvejen ved Vejle ville have medført.

 

Den brede flaskehals

Udbygningen af motorvejsnettet i Vejle-området og den stigende trafikmængde som resultat af den hastigt voksende samfundsaktivitet særligt i 1960’erne foranledigede og inspirerede vejle-borgere og -politikere til at lægge pres på Christiansborgs trafikpolitikere for en fremtidssikret løsning. En bevilling på 565 mio. kroner og med en byggetid på fem år stod Vejlefjordbroen færdig! Så kunne ikke mindst bilisterne fra Fyn runde Mølholm på sydsiden af Vejle krydse Vejle fjord. Og det med delvis udsigt til byens havnefront for at ende i nord ved Nørreskoven/Nørremarken, hvor man faktisk får den bedste udsigt til broen ved lystbådehavnen og fra Dyrehaven.

 

En anbefalelsesværdig afstikker

Broens mange fortræffeligheder til trods kan det også godt anbefales at finde hovedvejen ind til Vejles bycentrum for at opleve det driftige handelsliv, de mange spændende spisesteder, den imponerende havnefront eller kulturtilbud i særklasse fra fx. Vejle Musikteater.

 

LÆS OGSÅ

Trekantsområdet: Kolding, Fredericia og Vejle