Hveder i Vejle

 

Størstedelen af de danske familier vil torsdag aften samles rundt om bordet med en portion varme hveder eller hvedeknopper, som de også hedder. Nok er fridagen store bededag afskaffet, men det skal jo ikke afholde os fra at spise de varme og velduftende hveder, som traditionen foreskriver. I Vejle er hvedetraditionen stadig levende.

 

Udforskning af Vejles hvedelandskab

Vi satte os for at prøve seks forskellige hveder i Vejle og kom igennem byens varierede hvedelandskab lige fra en bager i et supermarked til både de klassiske bagerier og et konditori.

 

Det var ikke uden udfordringer at finde hvederne i byen. Grunden var, at nogle bagerier havde droppet dem helt i år, mens andre først begyndte at lave dem fra onsdag. Men vi lod os ikke afskrække og fik smagt os igennem forskellige versioner for at afdække, hvad Vejle havde at byde på i hvedeafdelingen.

 

Det fascinerende ved hvedebollen er dens enkelthed. Det er et ærligt og simpelt bagværk, der ikke kan skjule sig bag sød glasur. Efter vores mening smager en god hvede af kardemomme, er lavet med rigtigt smør og har en god krumme. Inden spisning deles hvedeknopperne i to, varmes i ovnen og bliver ofte overdådigt smurt med tandsmør. 

 

Varme hveder

 

Vores udvalg af hveder i Vejle kom fra:

  • Palles Bageri på Vardevej
  • Lagkagehuset på Torvegade 
  • Vanilla Chocolatier & Konditori i Paladspassagen
  • For Emma i Vesterbrogade 
  • Hjertebageriet på Jellingvej 
  • Føtex i Nørregade

 

Indkøb af hveder i Vejle

 

Palles Bageri 

Palles Bageri bød på luftige hvedeknopper med et klassisk udseende, der vækkede minder om barndommens bedste hveder. Den havde en subtil sødme og et strejf af kardemomme. Den er perfekt balanceret i sin enkelthed, hvor tradition møder kvalitet. 

Hveder hos Palles Bageri i Vejle

Pris: 8 kr.. En god og overkommelig pris hos en bager.

 

Lagkagehuset

De bløde, nybagte hvedeknopper hos Lagkagehuset lever fint op til, hvad man forventer af klassiske hvedeknopper. De var smagfulde. En afstemt smag af citron bragte en tvist og friskhed ind i denne hvede. Der var lidt tyngde i hveden uden at være kompakt, og den var stadig sprød. Hvedeknopperne fra Lagkagehuset lever på mange måder op til, hvad du forventer af klassiske hveder. 

Hveder hos Lagkagehuset i vejle

Pris: 12.95 kr.. Den dyreste hvedeknop vi prøvede. 

 

Vanilla Chocolatier & Konditori var vores vinder

Her fandt vi vinderen. Uden tvivl. Visuelt som smagsmæssigt skilte Vanilla Chocolatier & Konditoris hvedeknopperne sig ud fra de andre. En meget klassisk, god hvede med flot gylden og skinnende overflade. Den havde god krumme, luftig konsistens og god sprødhed. Kardemommesmagen var her den mest markante af de seks hvedeknopper, vi prøvede, men dog uden at overdøve. En sikker vinder, som man skal vælge, hvis man er til hvedeknopper af høj kvalitet. 

Hveder hos Vanilla Chocolatier & Konditori i Vejle

Pris: 12 kr.. Her er value for money, og kvalitet og pris spiller godt sammen. 

 

For Emma

Det glutenfri bageri havde også hvedeknoppen. De var bløde og luftige, da de blev skåret over og en vanvittig sprød skorpe, da den havde været i ovnen. Selvom den ikke smagte så meget som klassiske hvedeknopper, imponerede For Emmas hvedeknopper med sin bløde tekstur og tydelige kardemommesmag.  Det er dog et fornemt bud på en hvede, der er vegansk og uden gluten. Man kan smage, hvordan de hos For Emma har gjort sig umage.

Glutenfri og veganske hveder hos For Emma i Vejle

Pris: 6 stk. 60 kr.. De kommer i poser á seks stk.. En helt igennem fair pris for specialbrød.

 

Hjertebageriet

Forskellen på hvedernes størrelser er stor, og hos Hjertebageriet var de i størrelse “ret stor”. Her får man noget for pengene. Hvedeknopperne havde ikke den store smag her, men kardemommen trådte dog i karakter. Hvedeknoppen virkede mere som en almindelig bolle og havde mere tyngde end de øvrige hvedeknopper, vi testede. En stor hvedeknop, som man ikke kan spise mange af.  

Hveder hos Hjertebageriet i Vejle

Pris: 10 kr.. Fair pris for en stor hvedeknop.

 

Føtex i Nørregade

Hvedeknoppen ser meget klassisk ud ved køb. Det var dagens billigste. Der var en let smag af kardemomme, men ellers ikke meget finesse over den. 

Hveder hos Føtex

Pris: 7 kr.. Den billigste hvedeknop vi prøvede. 

 

Der findes adskillige variationer af den bløde hvedeknop, og der er mange gode bud på en hvedeleverandør i Vejle med hver deres unikke kendetegn og smagsoplevelser. Om man foretrækker det traditionelle eller de mere nytænkte hveder i Vejle, afhænger af ens temperament. Smag og behag er jo forskelligt. Uanset hvilken hvedeknop man foretrækker, er én ting sikker: Traditionen omkring store hvededag lever videre i Vejle, og det er en tradition, der værner om håndværket bag den elskede hvedeknop.

 

LÆS OGSÅ

Find dine varme hveder i Vejle