Når intet er så skidt, at…
Med livserfaring følger en hel rygsæk af leveregler, bonne mot, visdomsord og adfærdsguide. ”Vend den anden kind til”, ”i morgen er der atter en dag”, ”lev og lad leve”; du genkender og anerkender utvivlsomt. Her vil vi sætte det livsbekræftende ”intet er så skidt, at det ikke er godt for noget” i et nutidshistorisk perspektiv.
Bånd i ånd
Vores historie begynder lige efter afslutningen på 2. verdenskrig. Her hvor de sejrende stormagter blev enige om en opdeling af Europa i vest og øst. Et såvel fysisk som politisk ar blev påført kontinentet lige fra ishavet i nord til Bulgarien i syd. 12.500 km., gennem 23 lande. En i visse regioner strengt bevogtet grænse med adskillige menneskelige tragedier på samvittigheden.
Særligt Tyskland måtte i årtier og helt frem til murens fald i 1989 leve med konsekvenserne af storpolitikkens pragmatisme og fejlbarlighed. Lige fra Østersøen til Vogtland – grænseområdet mellem de tyske delstater Sachsen, Thüringen og Bayern samt Böhmen i Tjekkiet. De 1.400 km. naturskønne grønne arealer blev hurtigt omdøbt til ”das grüne Band”, det grønne bånd, trods pigtrådshegn, selvskudsanlæg og person-miner. Mere end 900 mennesker mistede gennem flugtforsøg over den strengt bevogtede og brutale mur mod vest livet. Flere transportformer som bil, båd og sågar luftballon blev sat i spil.
Historiens morale
I de seneste 30 år er den tidligere dødszone på baggrund af menneskets fravær transformeret til en regulær livslinje, hvor biodiversiteten, truede planter og dyr har fundet et ugeneret frirum i samspil med vandrere og naturelskere. Ja, naturen har simpelthen vundet denne runde og skabt plads til sjældne planter og dyr. Her kan nævnes den europæiske bæver, sort stork, ulve og ørne lige midt i Europa. Den tidligere delte nation har nu fælles kærlighed til og forståelse for dette stykke kostbare grønne areal, der lægger jord til Europas største naturprojekt.
I sandhed en historie og udvikling i kategorien ” intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”…
LÆS OGSÅ
Treenighedens dynamik: Kolding, Fredericia og Vejle