Kanoner som forpost

De tre forposter

 

I tider med generel usikkerhed, forsyningsangst, fremtidsfrygt og destabilitet af de globale strukturer kan det være formålstjenligt og ligefrem beroligende at læne sig tilbage og hæve blikket. I et historisk perspektiv kan parallelsituationer give både svar og håb.

 

Vi skal ikke så langt tilbage i historien for at ”finde guld”! I kølvandet på afslutningen af 2. verdenskrig fulgte i slut-40’erne den ikoniske opdeling af Europa ved oprettelse af det tunge jerntæppe mellem vest og øst. De tidligere allierede delte sig i to forskellige samfundsordener og ideologier, der satte Danmark i en nøgleposition som demokratiets forpost.

 

De til tider meget dybe politiske og militære spændinger i kombination med Danmarks geografiske placering som NATOs forpost til Østersø-området og Warszawa-pagtens militære flåde, skabte ønsker om overvågning, patruljering og alarmering. Råbet blev besvaret med en lille håndfuld militære installationer ved landets sydspidser som:

 

Tre musketerer

Bornholmertårnet ved Dueodde fra 1986 rummer nu et 1300 m2 stort oplevelsescenter med billedudstillinger, film, maskiner og apparater fra 2. verdenskrig og den kolde krig. Men det bygger på forgængere som Nordfyret, der fungerede som lyttecentral for Forsvarets Efterretningstjeneste. Bornholmertårnet er 70 m. højt og havde installeret både antenner og radar helt frem til lukningen i 2012. I dag tilbyder det sine gæster en betagende udsigt over Østersøen.

 

Stevnsfortet mellem Rødvig og Højerup på Sydsjælland. Det fungerede i perioden 1952-2000 som en lyttepost til overvågning og kontrol af trafikken i Øresund og især Warszawapagt-flådens adgang til verdenshavene. Fortet er indhugget i Stevns Klint helt ned til 18 m., havde to pansertårne med 150 mm-kanoner og fungerede under den kolde krig også som kommando- og radarstation. Siden 2008 fungerer fortet som museum, mens bygningerne over jorden rummer en døgninstitution for unge.

 

Langelandsfortet ligger ved Bagenkop på øens sydspids og blev opført i 1953. De fire kanonstillinger med 150 mm-kanoner havde til opgave at overvåge og hindre evt. fjendtlige skibes passage gennem Storebælt. I perioden 1961-1986 fungerede fortet som en vigtig brik i farvandsovervågningen af den vestlige Østersø, der så blev overtaget af primært Vesttyskland. I 1993 blev fort-funktionerne lukket ned og anlægget genåbnet i 1997 som museum, hvor ikke mindst drengerøve i alle aldre begejstres over:

    •       Kanonstilling
    •       Operationsbunker m. radarskærm, plotterbord og kort
    •       Ubåden Springeren
    •       Minestrygeren Asko
    •       MIG23, russisk kampfly
    •       Draken, svensk kampjager
    •       150 mm-kanoner

 

Spænding og vending

De tre forposter har egentligt levet et stille udramatisk liv i 40 år, men blev alligevel inddraget af storpolitikkens fangarme i 1962 under Cuba-krisen, hvor myten fortæller, at russiske skibe med skarpladte våben blev spottet i Østersøen med kurs tilbage mod moderlandet, hvorefter USA deeskalerede situationen. Sandheden er nok mere facetteret end som så, men vi lukker bogen her…

 

LÆS OGSÅ

Tag forbi Læsø

Den jyske højderyg skaber bakkede frodige områder