Fra Belgien til Frankrig
Selvom moules frites er blevet synonym med det franske køkken, har retten faktisk rødder i Belgien. I 1600-tallets Belgien gav dårlige jagtsæsoner på kød og fisk inspiration til at stege andet og mere leveringssikkert fra jorden. Derfor skar landbefolkningen kartofler i strimler og stegte dem i stor stil. Sådan blev den kendte og elskede tykke belgiske pommes frites født og sikrede overlevelse inkl. mætte maver i tunge år.
I 1700-tallet begyndte de belgiske fiskere at servere blåmuslinger sammen med pommes frites, og det blev hurtigt en populær og overkommelig ret. Senere blev moules frites adopteret af det franske køkken, og i dag kan man nyde denne delikatesse på restauranter i hele Frankrig.
Blåmuslingerne dampes
Tilberedningen af moules frites kræver nøje håndværk. For at gøre naturens vitaminpille med de mange næringsstoffer som Omega 3-fedtsyrer og jern endnu mere attraktiv bliver blåmuslingerne traditionelt dampet i hvidvin og en bouillon med løg, rodfrugter, hvidløg, persille og andre aromatiske krydderier, der tilfører blåmuslingerne en vis sødme og let bitterhed. I udviklingens slipstrøm har gourmeter givet Moules frites lidt ekstra kant og modernisering ved f.eks. at dampe i øl, fløde eller Pernod.
Den faste ledsager
De i bedste af alle verdener dobbeltstegte, dvs. stegte – afkølede – stegte, pommes fritter giver en skøn sprød yderside og blød kerne, der spiller eksemplarisk op mod den sarte og salte musling. Der kan være en skål aioli, tatarsauce eller mayonnaise til dyppelse.
Vin eller øl?
Når det kommer til drikke, kan moules frites nydes med både vin og øl. Hvis du tænker ”havets frugter” og den salte havsmag kalder på hvidvin, har du ramt den rigtige vej. En tør hvidvin som:
- Riesling
- Sauvignon blanc
- Pinot blanc
- Muscadet
- Chardonnay
- Champagne
De komplementerer på fornemste vis sødmen og smagsnuancerne i Moules frites. Alternativt kan en belgisk øl som Witbier eller en lys ale være et godt valg, da den afbalancerer rettens rige smagsprofil. Spørg betjeningen ind til det, og lad dig rådgive på restauranterne i Vejle.
En ret for høj som lav
For landbefolkningen i den flamske og vestligste del af Belgien ud mod Atlanterhavet var det så nærliggende og ganske naturligt at koble muslingefangsten og kartoflerne sammen til den billige ret, som har fundet stor anerkendelse og kærlighed i resten af verdenen. Moules frites er således ikke en del af den finere franskinspirerede madlavning, men derimod en jævn ret for høj som lav. Generelt anses retten for at være rimelig prissat og tilgængelig på både fine spisesteder og mere afslappede brasserier.
LÆS OGSÅ
Vegetar i Vejle: Find de grønne retter