Øl, vin eller måske sherry?
Det gode måltid komplementeres ganske naturligt af den tro følgesvend, drikkevaren. Her er der til tapas flere skoler. De traditionelle nydere ser kun et glas sherry i horisonten, men faktisk er feltet efterhånden ret bredt med let ung rødvin, rosé, hvidvin, cava, øl eller mousserende vin. Et bon mot fortæller, at drikkevaren skal komme fra samme sted som maden, så Hola y Salud!
Tradition og variation
Hvor tapas i en moderne kontekst nyder stor popularitet som delemad og hyldest til variationen, menes udgangspunktet at være af lidt mere praktisk karakter. Sporene føres tilbage til 1200-tallet, hvor spanske beværtninger blev pålagt obligatorisk at servere små madretter til den udskænkede alkohol for at undgå for mange svært berusede kunder. En anden, noget mere hyggelig tese fortæller, at tapa, der betyder ”låg” på spansk, opstod som værn mod insekter i vinglassene under den bagende sol. Et stykke brød eller kød på glassene spærrede så ganske effektivt for fluer og andet.
Tapas-traditionen fra Andalusien har bredt sig til hele Middelhavsregionen og opnået nærmest kultstatus som buzzword. Nu findes der mange forskellige variationer som italiensk, fransk, græsk, tyrkisk og de lidt mere skurrile som bl.a. fisketapas, picnic, jysk, japansk og vegetar-tapas.
Varme tapas
Med udviklingen følger også en del varme retter, selvom grundkernen oprindeligt var det kolde bord. Nu kan vi også sætte sejl mod nyklassikere som patatas bravas (krydrede kartofler m. tomatsovs), tortilla espanola (spansk omelet med kartofler), albondigas (spanske kødboller i tomatsovs), og gambas al ajillo (hvidløgsrejer).
Hvis du kan nikke anerkendende til formlen ”madglæde = livsglæde”, så er det afsted og kurs mod de restauranter i Vejle, der hylder begge på menukortet!