Færge på havet

Mindreværd, ikke her!

 

Diversitet ligger i den grad i tidens trends og fungerer som et stærkt positivt buzzword i moderne samfundsforhold. Danmarks mere end 400 øer, deraf 78 ubeboede, bidrager i udpræget grad til denne dagsorden. Øerne varierer i størrelse og udfordringer lige fra landsdelen Sjælland med metropolen København til den lille vadehavsplet Mandø med adgang via den tidevandsafhængige Låningsvej med hver deres udfordringer og attraktioner. Fællesnævneren er dog en stolthed og selvbevidst attitude over hjemstavnens fortræffeligheder, således at man næsten kan både føle og høre en ubrydelig marchordre under mottoet ”mindreværd, ikke her”!

 

Sol og tørke

Således også på den største danske ø i Kattegat, Læsø. 21 km lang og 12 km bred mellem Danmark og Sverige. De 118 km2 lægger jord til omkring 1.800 indbyggere samt et større antal turister, der kommer med færgen fra Frederikshavn efter 90 min. på det undertiden oprørte hav eller lander i den lille lufthavn. Jo, jo. Færgehavn OG lufthavn! Øens gæster møder Danmarks mindste selvstændige kommune siden kommunalreformen i 2007 – dog på enkelte områder i samarbejde med Frederikshavn – med landets største antal solskinstimer, hvem sagde Bornholm!? I læ af de norske-svenske fjelde udgør Læsø sammen med Anholt lidt længere sydpå Danmarks ørkenbælte.

 

Natur i højsædet                                               

Øens livskilder udgøres af turisme, fiskeri og landbrug. Ganske naturligt er så 75% af arealerne udlagt som naturområder, herunder en golfbane, ligesom nutiden og fremtiden har banket på med gratis eldreven bustransport og bredbåndsforbindelse i globaliseringens kølvand. Trods lokal modstand blev Læsø Klitplantage i 2022 udlagt som naturnationalpark og kæmper med andre lokale berømte attraktioner som tang-gårdene og saltsyde-industrien om turisternes interesse.

                                   

Tang og salt siger alt 

Tanggårdene er et helt enestående Læsø-fænomen, hvor jordbundsforholdene på øen gjorde dyrkning af korn besværlig, og ø-boernes fantasi og snarrådighed helt tilbage fra 1200-tallet har så skabt de nærmest lidt forvoksede hobbit-gårde med de grønne tang-tage. Tækkematerialet blev fundet og udvundet af havets ressourcer. Det kan man da kalde en dyd af nødvendighed! I samme kategori finder vi i perioden 1300-1900 jagten på det hvide guld, saltet. Læsøs mange lavtliggende områder, saltpandemarker, uden stor trævækst er som skabt til at opsamle salt fra havvandet, rense og koge til brugssalt med det nu kendte varemærke. Øens størrelse til trods emmer den af aktivitet og ildsjæle i udbrud. 

 

Tag et smut forbi:

  •       Hedvigs hus
  •       Læsøtårnet
  •       Vesterø havn
  •       Læsø kur
  •       Læsø glaspusteri
  •       Saltsydemuseet
  •       Læsø golfklub

 

Læsø nævnes i nordisk mytologi som hjemsted for jætten Ægir og feststed for aserne. Nu er det andre, mere moderne jætter, der holder festen i gang derude i Kattegat. Mindreværd ikke her…

 

LÆS OGSÅ

Bornholmertårnet, Stevnsfortet og Langelandsfortet

Når intet er så skidt, at…