Historien er lige uden for døren hos Jelling Kro.

Jelling: Gorm den Gamle og Thyra tager imod

 

Som en vigtig komponent i det driftige samarbejde blandt Trekantområdets forskellige områder og byer udstråler Vejle vibrationer om finkultur, moderne trends og iværksætteri. Et uomtvisteligt vidnesbyrd om regionens diversitet finder man så ca. 11 km nordvest for byen ved Grejsdalen og lidt syd for den jyske højderyg. Her ligger Jelling by.

 

Danmarks vugge

Den lille stationsby med ca. 4.000 indbyggere siges simpelthen at være åstedet for nationen Danmarks dåbsattest. Vi husker nok alle – om end nogle måske ganske svagt – historierne om Gorm den Gamle, hans hustru Thyra og sønnen Harald. Mangt en skoleudflugt har ført skoleelever til Jelling kirke, de to runesten og gravhøjene, der tilsammen udgør Jelling-monumenterne, der også er optaget på den fornemme liste med UNESCOs verdensarv. De tre komponenter har vidt forskellige udtryk. Den lidt beskedne undseelige hvidkalkede kirke ligger på grunden for flere tidligere kirker. De to runesten, den lille rejst af Gorm over sin hustru Thyre og den store af Harald over farmand Gorm, står nu i gennemsigtige montrer som beskyttelse mod vind og vejr eller hærværk. Runestenenes tekst formidler bl.a. kristendommens indtog og samlingen af grupper, stammer og lande til landet Danmark. De to gravhøje menes at være sidste hvilested for hhv. Thyra og Gorm.

 

Intet blålys

Det spændende stykke Danmarkshistorie har absolut ikke mistet attraktivitet og inspirationspotentiale selv ind i en moderne tidsalder. Kender du Bluetooth? De fleste med en vis alder og livserfaring kan nikke genkendende til det svenske teleselskab Ericssons 1990´er lancering af muligheden for at forene computer- og teleindustrien via en trådløs enhed, Bluetooth. Opkaldt efter Harald Blåtand og dennes evne til at formidle samarbejde og integration.

 

Det swinger i Jelling by

OK, de yngre er nu nok videre mod andre og nyere løsninger, men så til gengæld helt i ”sync” med et andet og mere frisk lokalt indslag, Jelling Festival. Siden 1989 har festivalen med primært danske kunstnere haft fast plads i musikkalenderen. De fire dage i maj tiltrækker nu ca. 40.000 deltagere og markerer nærmest startskuddet på sæsonen som en af Danmarks største festivaler. Succesen er også begunstiget af flere infrastrukturelle løftestænger. Stationsbyen kan nemt tilgås med tog både fra øst og nord. Så er der også kun kort afstand til de store motorveje E45 og E18, hvilket gør det hele overskueligt både for byens borgere og festivalgæsterne, rock on!

 

LÆS OGSÅ

Vejlefjordbroen: Nemt og bekvemt uden om Vejle centrum

Fastfoodkæder i Vejle