Vinmarker i Danmark

En solskinshistorie om dansk vin

 

Der findes tegn på vinproduktion i Danmark helt tilbage fra bronzealderen. Men det er først i den alleryngste historie, at landet har kunnet registrere en solskinshistorie om dansk vin på flere planer og opnå status som anerkendt vin-nation.

 

Samspil af ydre faktorer

Faktisk har klimaforandringerne mod flere solskinstimer og højere temperaturer i kombination med EU-godkendelsen i år 2000 af Danmark som vinproducerende land accelereret udvikling og kvalitet. For jo mere solskin, jo højere sukker- og alkoholindhold!

 

Landet er opdelt i fire vin-regioner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm. De indgår i den markante trend af vin-elskerne. De vender blikket og smagsløgene mod koldklima-lande som Tyskland, Østrig, Ungarn og Danmark såvel som de nordlige dele af Frankrig, Spanien og Italien. God smag, seriøs produktion, mindre transport, mindre klimabelastning, god samvittighed og livsglæde…

 

Rød-hvid symbiose

Indrømmet, den danske vinproduktion af 350.000 flasker hvidvin, rødvin, rosé, naturvin, økovin, biovin, frugtvin og cider om året vælter ikke verdensmarkedet. De ca. 100 kommercielle registrerede vingårde står i spidsen for 1100 danske vinavlere. Der høstes allerede i september fremfor tidligere i oktober. Og det er en solskinshistorie om dansk vin.

 

Der produceres på de tilladte 25 forskellige hvide, 10 blå druer og 2 rosé. De mest populære er rødvinen Cabernet cantor, som er meget modstandsdygtig overfor sygdomme og den hvide Cabernet Cortis med en frisk og frugtagtig smag.

 

På gerne solrige og sydvendte jordstykker med højt kalkindhold har Europas nordligste vinområde etableret en kompetent efterfølger til pionererne i det østlige Middelhavsområde og Ægypten samt i nyere tid verdens største vinproducent Italien. Blandt de fremmeste i Danmark er:

  •       Skærsøgaard ved Kolding. Landets mest prisbelønnede vingård med 25.000 vinstokke.
  •       Njord Vingaard ved Holbæk
  •       Vester Vedsted Vingård, Ribe Winery

 

Epilog

Producenterne kan med god ret nynne sig igennem sæsonen, beskære, vande og høste vinstokkene og i et særligt bevinget øjeblik måske ihukomme sig Shubidua-sangen Costa Kalundborg fra 1977. En tankevækkende og nærmest profetisk karakter, der begynder således:

–         ”Der er sket en forurening af den ydre atmosfære, så meteorologerne har lovet, at vi nu får bedre vejr”…

 

LÆS OGSÅ

Find en vinbar i Vejle

Øl som nydelsesmiddel