Bøfsandwich: Find din favorit i Vejle

 

Jydebøffen, den brune sovsesteak, en dansk burger, ja, bøfsandwich har altid haft mange navne og delt vandene. For nogle har den haft kultstatus siden grillbarernes storhedstid i 1970-80´erne. Andre har haft meget svært med at forlige sig med ikke mindst den brune tykke sovs som en del af, og ovenpå en burger. 

 

På restauranterne i Vejle har kokkene kastet kærligheden på den løjerlige ”fætter sovs” og benyttet sig af muligheden for at adskille sig fra de andre ved skabe en uovertruffen smagfuld variant, da ingredienser og opbygning af bøfsandwich ellers ligger i meget faste og traditionelle rammer. En “ægte” bøfsandwich skal indtages med kniv og gaffel. En håndholdt version fungerer ikke godt på grund af sovsens konsistens.

 

Variationer af bøfsandwich

Hvad, der er i en bøfsandwich ud over brun sovs, bøf og bolle, kan diskuteres, og varierer fra egn til egn. Der er flere varianter. Nogle har remoulade, ketchup, sennep, ristede løg, rå løg, syltede agurker og rødbeder i. Andre er med bløde løg og syltede løg. 

 

Den danske klassiker har sit epicenter i Jylland med restauranter vest for Lillebælt som vindere af Årets bøfsandwich” i de seneste seks år. Så tag gerne Vejle-restauranterne i ed på denne succesrække og gør klar med kniv og gaffel.

 

Se oversigten over dem, der laver den danske klassisker, her:

 

Bøfsandwich på restaurant

I løbet af de seneste år har bøfsandwichen bevæget sig fra grillbaren og ind på restauranterne. Her bliver det meste skabt fra bunden. På nogle af restauranterne er den en fast del af menukortet, mens den andre steder optræder mere lejlighedsvis. På restauranterne er brugen af gode råvarer en selvfølge. Hvor grillbarerne typisk anvender hvidt brød, er det anderledes på restauranterne. 

 

Hel aftensmad til god pris

De bedste og mest smagfulde sovs laves på en hjemmelavet oksefond, men faktisk er der frit slag og dogmefri tilgang til den ofte lidt tykke og drøje sauce. Brugen af og kærligheden til kvalitet og gode råvarer bidrager til et stort prisspænd af de tilbudte bøfsandwichs, der ligger på 70-170 kr. De største klarer fint rollen som et helt måltid og er nemme at tilberede.

 

Smagen er vigtig 

Mellem to burgerboller opbygges en rede af 200 – 300 g. hakket oksekød som stegt bøf, forarbejdede (stegt, syltet eller fermenteret) grøntsager som løg, syltede agurker og rødbeder. Så afrundes og tilsmages med forskelligt spread. Det kunne være remoulade, ketchup og evt. en sennep, gerne sød.

 

Burger eller sandwich

Er bøfsandwichen ikke bare en europæisk variant af den klassiske burger, der blev opfundet i USA i slutningen af 1800-tallet? Der er bestemt lighedstræk som det hvide bollebrød og stegt bøf, men den store forskel ligger i grøntsagerne, der benyttes friske i burgeren, men derimod tilberedt i bøfsandwichen og naturligvis igen…sovsen! 

 

Hvem står bag bøfsandwichen?

Faktisk anses Danmark for at være arnestedet for bøfsandwichens fødsel i forrige århundrede, men der hersker mere usikkerhed og uenighed om, hvem der stod fadder. Nogle angiver en kok i sønderjyske Løgumkloster, andre en bod på københavnske Bakken som fødselskilde.

 

Uafhængigt af historiske facts har de sidste ca. 75 år givet danskerne et kært og fast holdepunkt i en ubrudt smagscirkel af surt, sødt, salt, bittert og umami uden de store eksperimenter i udtryk og indhold. 

 

LÆS OGSÅ

Pariserbøf i Vejle

 

 

Senest opdateret: 02/04/2024 07:04