Bøfsandwich på restaurant
I løbet af de seneste år har bøfsandwichen bevæget sig fra grillbaren og ind på restauranterne. Her bliver det meste skabt fra bunden. På nogle af restauranterne er den en fast del af menukortet, mens den andre steder optræder mere lejlighedsvis. På restauranterne er brugen af gode råvarer en selvfølge. Hvor grillbarerne typisk anvender hvidt brød, er det anderledes på restauranterne.
Hel aftensmad til god pris
De bedste og mest smagfulde sovs laves på en hjemmelavet oksefond, men faktisk er der frit slag og dogmefri tilgang til den ofte lidt tykke og drøje sauce. Brugen af og kærligheden til kvalitet og gode råvarer bidrager til et stort prisspænd af de tilbudte bøfsandwichs, der ligger på 70-170 kr. De største klarer fint rollen som et helt måltid og er nemme at tilberede.
Smagen er vigtig
Mellem to burgerboller opbygges en rede af 200 – 300 g. hakket oksekød som stegt bøf, forarbejdede (stegt, syltet eller fermenteret) grøntsager som løg, syltede agurker og rødbeder. Så afrundes og tilsmages med forskelligt spread. Det kunne være remoulade, ketchup og evt. en sennep, gerne sød.
Burger eller sandwich
Er bøfsandwichen ikke bare en europæisk variant af den klassiske burger, der blev opfundet i USA i slutningen af 1800-tallet? Der er bestemt lighedstræk som det hvide bollebrød og stegt bøf, men den store forskel ligger i grøntsagerne, der benyttes friske i burgeren, men derimod tilberedt i bøfsandwichen og naturligvis igen…sovsen!
Hvem står bag bøfsandwichen?
Faktisk anses Danmark for at være arnestedet for bøfsandwichens fødsel i forrige århundrede, men der hersker mere usikkerhed og uenighed om, hvem der stod fadder. Nogle angiver en kok i sønderjyske Løgumkloster, andre en bod på københavnske Bakken som fødselskilde.
Uafhængigt af historiske facts har de sidste ca. 75 år givet danskerne et kært og fast holdepunkt i en ubrudt smagscirkel af surt, sødt, salt, bittert og umami uden de store eksperimenter i udtryk og indhold.
LÆS OGSÅ