Franske fristelser
Hør Marseillaisen, se Eiffeltårnet og tag plads på den lille parisiske bistro, hvor man kan forkæle ganen med franske lækkerier som baguettes, brie, camembert, creme brûlée og croissanter. Alle har de bidraget til at skaffe det franske køkken et ry som forfinet og udsøgt. Alle har vundet verdensry og fundet plads i det globale univers. Således også croissanten, der i Vejle pryder butikshylderne i byens varehuse, cafeer og bagerier. Hvem kender ikke klassikeren med hønsesalat, der nærmest kan udgøre det for et helt måltid?
Kvalitet har sin pris
Det ville nok være en utilbørlig stramning at postulere ”hvert gadehjørne, sin croissant”, men efterhånden har hver døgnbutik eller kiosk med f.eks. bake-off løsning også i Vejle sit bud på den aflange croissant.
Fagfolkene i Vejles bagerier og caféer sætter arbejdskraft, ære og prestige i at fremtrylle de bedste croissanter. Med fyld som nougat, chokolade, mandel, marmelade eller creme er der mundgodt ”good to go”.
Hvad historien fortæller
Den oprindelige croissant kom til verdenen i Paris midt i det forrige århundrede. En indvandret østrigsk bager valgte at forfine sin hjemstavns giffel, der formodentligt kommer fra det tyske ”Gipfel”(bjergtop) fra en gærdej til butterdejsvariant i halvmåne(croissant)-form.
En legende fortæller, at butterdejen, som vi danskere kun kender alt for godt og påskønner i f.eks. wienerbrød, nærmest opstod ved en fejl som en snarrådig redningsaktion. I 1600-tallet havde en fransk bager glemt at komme fedtstof i sin brøddej. What to do for at redde portionen? Jo, så måtte smørret jo indarbejdes ved at folde og rulle grunddejen adskillige gange til tynde stykker.
LÆS OGSÅ