Skål!
Helt i tråd med den danske vinkel er valget af drikkevarer til retten ganske indlysende, øl! En middelkraftig specialøl matcher rettens øvrige komponenter og komplementerer til smagsklimaks. I de senere år har udviklingen betydet, at det ikke længere er stor helligbrøde at vælge og nyde et godt glas vin, rød eller hvid til den tidløse kødret.
Den svære perfektion
Det skårede flæsk skal behandles med nænsomhed og akkuratesse for at opnå endemålet med et sprødt ydre, knasende svær og saftigt indre. Flere restauranter i Vejle har det populære aftensmåltid på spisekortet, der på samme tid er så ganske simpelt at tilberede og dog så svært at effektuere til perfektion!
Flæsket bliver nemlig tørt ved for langvarig stegning og sejt ved for kort, så her går man aldrig galt i byen ved at overlade tilberedningen til fagfolket for at præsentere den danske klassiker i bedste lys. Skulle retten ”stegt flæsk med persillesovs” forekomme lidt tung og meget kalorierig, så vælger gourmeterne på Vejle-restauranterne at skabe ligevægt og bedre balance ved at tilføje noget surt eller grønt. Det kunne være rødbeder, hjemmelavet agurkesalat, asier, løg, gulerødder eller noget mere eksotisk.
Vejen til danskernes hjerte
Hjørnestenen i den danske madkultur blev mejslet i granit ved valget af Danmarks nationalret. I 2014 foranledigede daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) en offentlig landsdækkende afstemning, hvor ”Stegt flæsk med persillesovs” endte på den hæderfulde øverste skammel med tæt på halvdelen af alle afgivne stemmer. I kølvandet fulgte smørrebrød, frikadeller, flæskesteg, karbonader, æbleflæsk og hakkebøf.
Som vinderen er også de øvrige retter rundet af den madkultur, der prægede Danmark i slutningen af 1800-tallet. De samfundsmæssige forandringer og præ-industrielle perioder påvirkede også landbruget og danskernes madforbrug til retter med fortrinsvist svinekød, som favoritlisten tydeligt bekræfter.