Tatar: Guiden til en anstændig tatar i Vejle

 

Vil du udforske Vejles spisesteder, som har tatar fast på menukoret? I så fald er du landet på den rette side. Spiseguiden Vejle har lavet en guide til dig, der elsker tatar eller vil prøve det. Så tag med os på en tur gennem Vejles spisesteder, hvor vi viser dig, hvor du kan sætte gaflen i tataren. 

 

Forret og hovedret

Hvor nogle udråber en hyldest til øget energi og bedre fordøjelse, så vender andre tommelen mod syd i forbehold, når talen og lyset falder på den franske klassiker, tataren. Det skrabede eller skiveskårne oksekød ligger ofte i kategorien luksusvarer af filet mignon eller oksemørbrad, mens det i Danmark gerne er tvistet til hakket oksekød med en top af æggeblomme. Forbehold for ubehandlede kød har ikke afholdt tataren for at komme på menukortet også på restauranterne i Vejle, oftest som en populær forret, men også en mættende hovedret. 

 

Flere udgaver af tatar

Tataren serveres i to varianter, hvor den ene skabes ved individuel bestemmelse og tilsmagning via de enkelte ingredienser. Den anden består af den fransk-inspirerede og klassiske rørte tatar med eksempelvis:

 

  •       Æggeblomme
  •       Estragon
  •       Kapers
  •       Cornichoner
  •       Worchestersauce
  •       Tabasco
  •       Olivenolie

 

Efter tilsætning af dijonsennep, skalotteløg og peber er kødet klar til servering. Typisk følges den af sprøde pommes frites og en fransk grøn salat. Så fungerer den også fremragende som hovedret. Nogle vælger også at køre med en anden variant, hvor kødet bliver råmarineret ved en vinegar-baseret sauce med frisk persille og hvidløg.

 

Du kan her selv gå på opdagelse hos Vejle-restauranterne og se, hvem der har tatar på menukortet:

 

Fra ”jord til bord”

Selvom juryen stadigvæk ”er ude” i spørgsmålet om tatarens oprindelse og historie, så har der efterhånden dannet sig to spor. Det klassiske fører til det eksotiske østeuropæiske folk – tatarerne, der var kendt for at spise nogle ”underlige retter”. 

 

Et andet og efterhånden mere anerkendt sender stafetten ud til Fransk Polynesiens 118 øer i det østlige Stillehav. Her tjente de franske hoteller som mellemstationer fra ”jord til bord” i La grande nation. Så blev det den kendte og anerkendte køkkenchef Georges Auguste Escoffier, der banede vejen for tatarens indtog i restaurationslivet. Med start i slutningen af det 19. århundrede har retten fundet fast grobund i særligt Mellemeuropa (Frankrig, Belgien, Holland og Schweiz). 

 

Sauce tartare og steak tartare

I slipstrømmen på grundretten tatar er der vokset et par forgreninger ud på menukortene – sauce tartare og steak tartare. Den kolde sauce består i traditionel forstand af mayonnaise, æggeblomme og purløg. I en mere moderne kontekst tilsættes også persille, hvidvinseddike, kapers, sennep eller finthakket syltede agurker.

 

Steak tartare har tre komponenter. Det rørte kød, pommes frites med mayonnaise eller hvidløgsbomben aioli og en frisk grøn salat. Så er der serveret, velbekomme!

 

What meets the eye, pleases the tongue! Tatar har jo ikke det mest eksotiske udtryk eller flamboyante udstråling, men så belønnes smagsløgene derimod til fulde…

 

LÆS OGSÅ

Find en frokost i Vejle

Senest opdateret: 04/04/2024 09:04