En anledning til at samles
I de fleste danske hjem er mortensaften en traditionsrig begivenhed, hvor der hører god mad til. Det er en aften, hvor familie og venner samles omkring et veldækket bord for at nyde hinandens selskab. Det er en aften, hvor folk sætter tempoet ned og prioriterer nærvær og fællesskab. Der er tid til at snakke, grine og skabe traditioner sammen, mens man nyder en velsmagende middag. Selvom traditionerne kan variere fra familie til familie, er det fælles ønske om at være sammen og fejre den særlige aften det, der gør mortensaften så speciel.
Menuen på restauranter
På restauranter er mortensaften en begivenhed, man sætter pris på. Men hvorfor vælger folk at gå ud at spise på mortensaften, når de kunne nyde middagen i hjemmet? Måske skyldes det ønsket om at slippe for alt besværet med madlavning og opvask og at forkæle sig selv og lade professionelle kokke stå for madlavningen, mens de blot læner sig tilbage og nyder den gode mad og stemning. Eller måske handler det om at skabe nye traditioner eller opleve den særlige stemning, der er på restauranter den aften.
Gås vs. and i Danmark
I Danmark har gåsen traditionelt været det foretrukne valg til mortensaften. Men i nyere tid er anden også blevet populær, delvist på grund af dens mere tilgængelige størrelse og kødets saftighed.
Historien bag mortensaften
Historien går langt tilbage i tiden og har både religiøse og kulturelle rødder. Aftenen fejrer helgenen St. Martin, som vi i Danmark kalder Morten Bisp, der siges at have levet i det fjerde århundrede og var kendt for sin barmhjertighed og kunne helbrede syge. En legende fortæller, at han engang skjulte sig blandt gæs for at undgå at blive udnævnt til biskop, men gæssene afslørede ham med deres skræppen. Derfor er gåsen eller anden traditionel mad på denne dag.