En fast pris
Mad ad libitum kommer i forskellige former og udtryk, men fælles for dem alle er, at de tilbyder gæsterne mulighed for at spise ubegrænset til en fast pris. Ved at betale en fast aftalt pris får gæsterne adgang til et ubegrænset udvalg af retter, hvilket kan være mere økonomisk fordelagtigt end at bestille enkeltretter separat. Det gør det til et attraktivt valg for folk, der ønsker mad og drikke uden at sprænge budgettet.
Buffet eller retter på bordet
Nogle restauranter tilbyder et “spis alt, hvad du kan” -koncept, hvor gæsterne får retten på bordet og kan bestille mere efter ønske og behov. Andre steder tilbyder buffeter med et stort og varieret udvalg af retter og køkkener, hvor gæsterne kan sammensætte deres måltider efter eget ønske.
Drikkevarer ad libitum
Udvalget af drikkevarer, der tilbydes ad libitum, varierer fra restaurant til restaurant. Det samme gælder for kvaliteten af ad libitum drikkevarer. Det kan være velkendte mærker af sodavand, øl og vin, men også mere ukendte mærker serveres. Går man op i at drikkevarerne skal matche maden, kan man være udfordret på de drikkevarer, der tilbydes.
Kvalitet og kvantitet
Forholdet mellem mængde og kvalitet er vigtigt i mad ad libitum. Nogle gæster fokuserer udelukkende på mængden og er mindre bekymret for madens kvalitet, mens andre ønsker mere kvalitet. Hvordan niveauet er, varierer fra spisested til spisested. Man skal huske, at prisen på buffetrestauranter ofte er baseret på gennemsnitlig forbrug. Spiser du mindre end gennemsnittet, kan det være mere økonomisk at vælge a la carte.