Lysets magi i Skagen

Lysets magi i Skagen

 

Naturen spiller en central faktor i virket hos de to mest berømte kunstmalergrupper i Danmark, guldaldermalerne og Skagensmalerne. I slutningen af 1700-tallet til midten af det 19. århundrede opstod den første gyldne tid for malerkunsten med realistiske og romantiske skildringer af dansk natur og livsstil. Hverdagslivet, landskaber og historiske begivenheder blev beskrevet på en smuk og detaljeret facon. Således endte kunstnere som Eckersberg, Købke, Bendz og Lundbye i hæderskategorien guldaldermalere. Ca. 100 år senere fulgte den næste bølge af kunstnere, Skagensmalerne, med den fælles referenceramme af lysets magi i Skagen.

 

Draget mod nord

Dette kunstnerfællesskab af skandinaviske malere, med udgangspunkt i kunstakademiet i København, bosatte sig i Skagen fascineret af det lokale fiskerliv og ikke mindst det sagnomspundne og berømmede lys på Danmarks nordspids. Med pensel og staffeli sad malerne i nordstrandens klitter og fangede dagligdagen med klare farver i det lidt blålige skær, som karakteriserer Skagensmalernes værker. Det helt specielle Skagenslys menes at stamme fra de geografiske forhold, hvor de to have, Kattegat og Skagerrak, mødes fra hver side af den lille landtange. Den energi eller vanddamp menes at skabe den aura i malerierne, der ellers er præget af realistiske friluftsmotiver, den frie natur og et lokalt miljø. De mest kendte danske kunstnere i fællesskabet var:

    •       Marie & PS Krøyer
    •       Drachmann
    •       Tuxen
    •       Anna & Michael Ancher

 

Gruppen peakede i slutningen af det 19. århundrede og dannede stammen af kunstretningen Det Moderne Gennembrud.

 

Anna, det lokale Ancher

Ganske typisk er det sjældent en guldrandet forretning at være kunstner i egen samtid. Så flere af malerne boede faktisk på det kendte Brøndums Hotel og betalte for opholdet med malerier. Denne fælles forståelse af honorering var begunstiget af det forhold, at ejeren Brøndum var Anna Anchers fader. Derfor hænger der på hotellet en del billeder, der supplerer samlingerne på hhv. Skagens Museum og Den Hirschsprungske Samling på Østerbro, Kbh. Kun Anna Ancher var opvokset i Skagen blandt de mange kunstnere, og hun excellerede primært i værker med nære omgivelser, hjemmet, kvinder og interiører med studier af lysets virkninger.

 

Skagensmalernes jagt på det stimulerende lys fra de store vidder, genskinnet fra havene og naturen som inspiration gjorde Skagen til den kunstnerby, som også i dag har stor tiltrækningskraft og utallige lyse timer…

 

LÆS OGSÅ

Råbjerg Mile – en af Europas største vandreklitter

Møns Klint