Fra baglokalet til øverste hylde
Med en dyb, sød smag og anstrøg af syrlige nuancer har den luftige og bløde bolle efterhånden placeret sig i kategorien ”favorit” sammen med fastelavnsbollen hos de danske forbrugere. Det hvide brød, med en næringsværdi nærmest som slik, opfyldte i første omgang rollen som bagernes mulighed for at efterleve de religiøse bodsdage og holde arbejdsfri St. Bededag.
Det gjorde de ved at producere brød, der med god samvittighed kunne tilbydes kunder til fortæring den efterfølgende dag. Det blev startskuddet til traditionen i en dansk helligdag, til hvedernes dominante indtog hos supermarkedskæderne, købmænd og fagfolket. Som en logisk konsekvens har de gode bagerier i Vejle lagt kræfter og kærlighed i at præsentere deres versioner af klassikeren.
Gammeldags boller
Æg, sukker, gær, salt, smør, kardemomme, mælk og hvedemel. Den ret simple blanding af ingredienser har siden 1700-tallet dannet grundlag for det populære og vidt udbredte surdejsprodukt, hvedeknopper. De søde boller er typisk krydret med kardemomme og har en gyldenbrun farve. Bollerne kan enten være runde eller aflange.
Byg og hyg
Den samfundsmæssige og religiøse udvikling gennem de seneste århundreder har ikke skadet hvedernes popularitet, men dog flyttet grundlaget for produktionen fra religion til danskernes foretrukne bibeskæftigelse hygge! Nu er de varme hvedeknopper det trækplaster, der bringer familier, venner og bekendte sammen om bordet med brødbjerget, rigeligt med smør og evt. på toppen marmelade, ost eller pålægschokolade. Så går snakken om dagligdagens fortrædeligheder og skelsættende begivenheder, som i ”kan du huske dengang”?
Billig hygge
Som en lille tillægsgevinst har prisniveauet for ”allemandsspisen” bestemt ikke ligget og rumsteret i den høje og tunge ende, så Familien Danmark har aldrig måttet tælle knapper, omlægge privatøkonomien drastisk eller føje en ny post til budgetkontoen pga. de lækre hvedeknopper.
Prisniveauet og -følsomheden er ganske behersket, da en hvede kan erhverves for 10 til 15 kr. i bagerforretninger og supermarkeder. Det flugter fortræffeligt med, at danskerne arbejder med et økonomisk funderet ræsonnement, praktisk sindelag, traditionernes ukrænkelighed og bordets glæder. På den baggrund kan man ikke forvente, at befolkningen uanset motiv giver en ”sveder” til de varme hveder!
Ingen fridag, ingen hvedeknopper – eller hvad?
Det burde ikke overraske nogen – heller ikke den nuværende regering – at afskaffelsen af St. Bededag som fridag fra 2024 udløste heftig kritik, demonstrationer i gaderne og kontant afregning i meningsmålingerne. En fridag lige op til weekenden, den skønne forårsrus og familiebånd, der kan knyttes endnu tættere, så hæver de ellers så besindige danskere mere end blot det ene øjenbryn… Det bliver jo så ganske interessant, om salget af varme hveder tager et styrtdyk i 2024 på grundlag af de nye betingelser og vilkår, eller om de fleste alligevel får indbygget samvær og kvalitetstid rundt om hvedeknopperne. Vi tror på det sidste.