Gratis glæde med stor appel
Ikke alt kan købes for penge. Nogle gange skal der hænge en seddel i enden af den nøgle, der åbner porten til sjov, udfordringer, oplevelser og fantastiske timer. Men, sådan behøver det ikke være! Det kommer både familiens budget og kassemesterens mentale sundhed i møde at finde de perler, som samfund og naturen i skøn forening kan sætte på ferie-programmet. Et premium eksempel på den kategori er udpegning af UNESCOs biosfæreområder. Her udmærker man økonomisk mangfoldighed, bæredygtighed og biodiversitet i et samarbejde mellem mennesker og naturen. Danmark er blevet begunstiget med tre destinationer, hvor gratis glæde med stor appel er en underliggende markant præmis: Vadehavet, Sjoldungernes Land på Midtsjælland og Møns Klint.
Op af havet
På den yderste revle ud mod Østersøen har naturens arkitekter for 70 mio. år siden under kridttidens geologiske processer, havets bevægelige sedimentaflejringer og tektoniske aktiviteter skabt et geologisk kunstværk i perioden fra kridttid til istid. Det kan vi stadigvæk nyde og beundre. 15 km. øst for Stege troner den majestætisk skinnende hvide Møns Klint ud mod Østersøen. En på samme tid dragende og skræmmende indgang til danernes land. En gratis glæde.
Ikke så skidt med al det kridt
Det populære udflugtsmål for nogle og naturvidunder for de mere nørdede sætter imponerende 128 højdemeter og snehvide kridtaflejringer i spil for de eventyrlystne og svimmelfrie. De 497 trin på klintens længste trappe fører fra toppens bøgeskov til strandens stentæppe. Her kan man med lidt nysgerrighed, tålmodighed og falkeblik finde fossiler af blæksprutter, søpindsvin, muslinger og alger, der blev indlejret i klintens kridt. Selve klintrundingen er 14 km. lang i kuperet terræn og skovmiljø. Her kan der inhaleres idyl og frisk skovluft i rigelige mængder. Møns Klint blev fredet i 1983. Der forsvinder kun 2-4 cm om året. Så besøgstiden er her ikke en magtfaktor som ellers ved indlandsisen og regnskovs-jungler.
Center, der venter
På en eventuel regnvejrsdag eller med en meget utålmodig besøgsgruppe kan det anbefales at finde rum og husly i naturstyrelsens geocenter Møn. Et science-center med interaktive features, over 20 aktiviteter som 3D-biograf, palæontologiske udgravninger, guidede ture, events og spændende udstillinger, der er bygget ind i klinten. Ca. 30% af de årligt 250.00-300.000 besøgende ved Møns Klint kigger også forbi i geocentret, så noget må det kunne, ikk’?
Mo betyder kridtforekomst, området er en ø, så facit MØN, perlehønsene hilser…
LÆS OGSÅ