Det danske køkken lå i Paladspassagen

Husker du Det Danske Køkken i Vejle?

 

Det Danske Køkken var et køkken eller en street food bod i det stemningsfulde Paladspassagen Social Dining Ved Anlæget 12 D i Vejle. Det Danske Køkken lukkede og slukkede i august 2023 efter en ganske kort levetid i Paladspassagen. Køkkenet blev hurtigt kendt for sin hyggelige atmosfære og sine traditionelle danske retter, som blev serveret med et nutidigt twist.

 

Kokken hed Nicolai, og skiltet med navnet, Det Danske Køkken, var naturligvis i rød-hvide farver, og Dannebrog sås også på skiltet. Her serverede de gode retter fra det danske køkken, såsom smørrebrød, tarteletter og den danske nationalret stegt flæsk med persillesovs. Nicolai havde en passion for at fremhæve de danske smage, og det kunne mærkes i hver ret, han tilberedte.

 

Retterne henvendte sig til alle, der var til – eller ville prøve – dansk mad lavet fra bunden og med et mindre nutidigt twist. Det Danske Køkken havde åbent hver dag fra kl. 10.30 til 20.30. Man kunne tage maden med som takeaway eller spise det i Paladspassagen, hvor der var fin plads og gode stole og borde at sidde ved. Atmosfæren i Paladspassagen var altid livlig og indbød til at blive hængende lidt længere.

 

Frokost med smørrebrød

Menukortet var opdelt i frokost- og aftenkortet. Smørrebrød fyldte mest til frokost. Brødet var groft rugbrød og blev bagt i ovnen hos Det Danske Køkken. Mayonnaisen i forskellige udgaver var hjemmerørt. Det var pænt store stykker smørrebrød, de serverede hos Det Danske Køkken. Man kunne vælge mellem kartoffel, avocado med ristede kikærter, Skagens fiskefrikadeller, æg og rejer, hjemmelavede frikadeller, sild, fiskefilet og roastbeef – en rosastegt oksefilet med husets remoulade, hjemmelavede ristede løg og hjemmesyltede rødløg. Hver eneste smørrebrød var en smagsoplevelse i sig selv.

 

Ud over smørrebrød var der hjemmelavede tarteletter med høns i asparges eller stegt flæsk med persillesovs. Disse retter var også meget populære blandt gæsterne, som nød den traditionelle smag kombineret med en moderne præsentation.

 

Aftenmenuen

Tarteletter og stegt flæsk med persillesovs gik igen på aftenkortet, men i større portioner. Ellers var der den store rejemad på groft rugbrød med håndpillede rejer, æg og hjemmerørt citronmayo. Frikadeller og kartoffelsalat, boller i karry eller Prins Henriks boeuf bourguignon med oksespidsbryst i rødvinssauce, hjemmelavet kartoffelmos, små gulerødder og letbrændte, syltede rødløg. Aftenmenuen var varieret og bød på noget for enhver smag, uanset om man var til det klassiske eller det mere moderne.

 

Drikke

Det Danske Køkken havde et lille udvalg af saft, juice og vand. De fleste valgte at gå til Paladspassagens bar, Skuden, hvor der kunne vælges mellem forskellige øl, sodavand, vin og drinks. Drikkevarerne supplerede maden perfekt, og gæsterne satte pris på muligheden for at vælge mellem mange forskellige drikkevarer.

 

Atmosfæren hos Det Danske Køkken

Køkkenet havde også sine egne siddepladser. Bordene var dækket med grøn- og hvidternede duge og med hvide stole. Betjeningen var imødekommende og tog sig tid til at lave maden, så den tog sig godt ud. Man kunne også tage plads blandt gæster, der havde købt mad i de andre madboder i Paladspassagen. Der var en god og afslappet stemning. Når maden var spist, ryddede man op efter sig selv. Dette bidrog til den hyggelige og uformelle atmosfære, som mange gæster satte pris på.

Var man en større gruppe, der ville besøge Paladspassagen, var det en god ide at booke bord. På den måde var man sikker på at få en plads og kunne nyde maden sammen uden at skulle bekymre sig om pladsmangel.

 

Prisniveau

Alle kunne være med her. Der var fair priser for hjemmelavet mad. En kartoffelmad kostede 50 kr., og dyreste ret var Prins Henriks boeuf bourguignon til 150 kr. Priserne gjorde det muligt for mange at nyde en god middag uden at sprænge budgettet, og kvaliteten af maden levede altid op til forventningerne.